Flaggbloggen önskar god jul

Flaggbloggen önskar god jul med att utse de tre mest juliga nationsflaggorna i världen.

1. Libanons julträd

Flagga med liggande fält rött, vitt, rött. Grönt cederträd i mitten.
Libanons flagga

Det blir inte juligare än en röd-vit flagga med ett grönt barrträd i. Trädet är visserligen ingen gran men ett cederträd är ändå inte långt ifrån. En solklar vinnare!

Cederträdet har både lokal geografisk och kristna kopplingar. Flaggan antogs i december 1943 och de här två skisserna anses ligga till grund från flaggan. Min personliga åsikt är att de ser ut att vara en julklappsteckning från någon ministers barn.

Ett förslag från Flaggbloggen är att Libanon antar en lag som säger att trädet i flaggan förses med julkulor och ljus mellan julafton och tjugondag Knut varje år.

2. Marockos julstjärna

Marockos flagga. Helt röd med grön stjärna i mitten.
Marockos flagga

En röd och grön flagga med en stjärna, det känns verkligen juligt!

Den som tittar noga ser visserligen att stjärnan är ett pentagram med fem uddar och alltså symboliserar islam. Och den gröna färgen är även den en symbol för islam. Den röda färgen ska egentligen inte symbolisera jul utan knyter an till arabländerna runt Röda havet som ofta använder rött i sina flaggor.

Men rent estetiskt känns den ändå väldigt julig tycker jag!

3. Belarus julväv

Belarus flagga är kanske den mest hemtrevliga. De röda och gröna fälten ackompanjeras fint av en julig väv i vänsterkant. Flaggan ska enligt tradition helst flaggas på en ockrafärgad stång vilket jag tycker ger extra julig känsla.

Flaggan är omstridd och ofta används den gamla flaggan av motståndsgrupper i landet vilket synts tydligt under hösten efter presidentvalet. Flaggbloggen uppmuntrar inte att diktatorer skapar nya flaggor hur som helst men i just detta fall förtjänar den ändå sin plats som jordens tredje mest juliga nationsflagga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s