Karta över USA med delstatsflaggor i varje delstat. Sydstaternas flaggor är i färg och övriga delstater är gråskala

Följ med på flaggsafari i södra USA

I samband med Black Lives Matter har sydstatsflaggan blivit en het fråga igen. Men vet du vad det är för en flagga egentligen? Och har du koll på några andra flaggor i den amerikanska södern? Följ med på flaggsafari!

Förvirring på slagfältet

Flagga med röd bakgrund, blått kors från hörnen med vit kant och vita stjärnor i korset.
Slagfältsflaggan

Sydstatsflaggan var sydstaternas gemensamma ”slagfältsflagga” under inbördeskriget. Sydstaterna hade faktisk en annan flagga först men den var för lik nordstaternas ”Stars and Stripes” vilket orsakade förvirring på slagfältet.

Från början hade den nya sydstatsflaggan ett georgskors (som Englands flagga har idag) men efter synpunkter från framför allt judarna i södern valdes ett diagonalt kors så att alla religioner skulle kunna stå bakom flaggan.

Mississippi var sista stat att ta bort sydstatsflaggan

Det är många delstatsflaggor i södern som använder rött, blått, vitt och stjärnor vilket förmodligen kan kopplas till sydstatsflaggan på ett eller annat sätt. Men i och med att Mississippi antog en ny flagga i samband med valet i år finns inte längre någon delstatsflagga som innehåller sydstatsflaggan.

Georgia kan inte bestämma sig

Georgias har bytt delstatsflagga flera gånger under åren som gått. På 1950-talet införde de en flagga med sydstatsflaggan för att symbolisera statens motstånd mot medborgarrättsrörelsen. Efter nästan 50 år insåg delstaten att det kanske fanns något bra i medborgarrättsrörelsen och bytte flagga. Den nya blev genast framröstad till fulaste delstatsflaggan i USA och Kanada och 2003 bytte de återigen flagga till en som är snarlik Stars and Bars.

Klassisk design i norra södern

Konceptet med rött, vitt och blått med stjärnor är verkligen extra vanligt i södern.

Texas flagga The lone star flag har också gett Texas dess smeknamn The lone star state.

Arkansas flagga har en diamantformad rektangel som symboliserar diamantbrytningen i delstaten. 

Tennessees flagga har en blå rand i högerkant för att flaggan inte ska vara för blodröd och framför allt inte se helt röd ut när den hänger längs med stången då det är vindstilla.

Alabama och Florida har spanskt påbrå

Alabama och Florida har båda vita flaggor med röda andreaskors. Florida har dessutom sitt statsvapen mitt på flaggan. Flaggorna är troligen inspirerade både av slagfältsflaggan och av den spanska flaggan med burgundiskt kors som användes under flera hundra år när spanjorerna styrde i framför allt Florida.

Den blödande pelikanen i Lousiana

Lousiana kallas för Pelikanstaten och det syns också i flaggan. Sedan 1912 har den officiella flaggan haft ett pelikansigill och innan dess användes liknande flaggor inofficiellt.

Pelikansigillet är en gammal symbol men någonstans på vägen försvann de tre blodsdropparna som pelikanmamman matar sina ungar med. Det ”upptäcktes” av en high school-student 2006. Fyra år senare fick staten officiellt en ny flagga med blodsdroppar på.

Blå flagga med en vit pelikan i mitten som matar tre vita pelikanungar i ett bo. Under finns en banderoll med texten Union Justice Confidence
Lousianas flagga

En beskyddande palm i South Carolina

South Carolinas flagga med månen och palmen är en gammal flagga med anor från 1700-talet. Palmen sattes in i flaggan 1861 efter att palmerna på Sullivans Island hjälpt South Carolina att försvara fortet mot en brittisk flotta som inte förlorat ett slag på över ett sekel.

Blå flagga med en vit månskära i övre vänstra hörnet och en vit palm i mitten
South Carolinas flagga

En segerviss gudinna i Virginia

Virginias flagga symboliserar också seger över britterna men är betydligt mer övertydlig jämfört med South Carolinas. Den visar den romerska gudinnan Virtus med ena foten på en tyrann. Kronan bredvid symboliserar Virginias seger över britterna.

Det viktigaste när Virginia skulle ta fram sin flagga i slutet av 1700-talet var att den inte skulle likna Storbritanniens. På flaggan står det också skrivet ”Sic semper tyrannis” vilket är latin för ”Så går det alltid för tyranner”.

Blå flagga med märke i mitten innehållande en person som står på en annan person
Virginias flagga

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s