Affisch med svensk flagga som brinner med texten Kuken mitt på

Skändning av flaggan

Jag har tidigare skrivit ett upprop om att inte tillåta Aftonbladets reklam på flaggor i samband med fotbollsmatcher. Men hur ser egentligen lagen ut? Får man skriva på flaggor? Vad är straffet för att bränna eller skända flaggan? Flaggbloggen försöker reda ut reglerna om skändning av flagga.

Det har gått drygt 50 år sedan Carl Johan de Geer ställde ut sitt konstverk Skända flaggan på Galleri Karlsson i Stockholm. Skända flaggan var en affisch som innehöll en svensk flagga med texten ”Kuken” skriven på. Polisen beslagtog de flesta affischerna som sedan brändes. De Geer dömdes för skymfande av rikssymbol till 75 dagsböter. Det här är förmodligen det mest kända exemplet och kanske det sista på någon som dömts för skymfande av rikssymbol.

Inte olagligt att skymfa flaggan?

Fyra år senare avkriminaliserades skymfande av rikssymbol och skymfande av främmande makts rikssymbol. Ett av huvudargumenten var att brottsrubriceringarna förargelseväckande beteende och skadegörelse räcker. 

Flagglagen finns fortfarande och enligt den är det förbjudet att skriva text eller rita andra tecken på svenska flaggan, men det finns ingen påföljd så du kan alltså inte straffas för brottet. Du får inte heller använda flaggan i varumärken utan att söka tillstånd.

Böter för text på flagga

Det mest intressanta domstolsmålet sedan brottet skymfande av riksvapen försvann är från 1997 när en man viftade med en svensk flagga som han målat ett vikingahuvud och skrivit ”Valhalla” på under ett tal av Kungen under nationaldagen i Lycksele. Mannen dömdes till 500kr i böter för förargelseväckande beteende.

Bränn bara gamla slitna flaggor

Till sist har vi frågan om att bränna flaggan. Jag har inte hittat något fall där saken prövats på senare tid men en gissning är att du skulle bli åtalad för förargelseväckande beteende om du brände en flagga på offentlig plats. Däremot är det inte förbjudet i sig att bränna flaggan. Till exempel är det bästa sättet att göra sig av med en gammal flagga att bränna den. Men gör det helst inte på Sergels torg…

Källor

PRV-bloggen

Intervju med de Geer i Etc

Förargelseväckande yttrandefrihet?

Domen förargelseväckande beteende 1997

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s