Flaggor från WWII på Lofoten

I somras var jag en vecka på Lofoten och som kontrast till superhäftig natur och torrfisk i olika former besökte jag ett museum med mängder av prylar från andra världskriget. Där fanns en hel del flaggor och efter att ha nämnt för museiintendenten att jag hade en flaggblogg fick jag en privat rundvandring där han berättade om flaggorna.

En favorit i samlingen var kung Håkon VII:s bordsflagga som han hade med sig när han flydde genom landet. Han bodde då på pensionat och andra enkla ställen men varje morgon placerades hans bordsflagga vid det bordet där han skulle äta frukost. Numera står flaggan på skrivbordet som fungerar som kassa på museet.

Kung Håkons bordsflagga
Kung Håkons bordsflagga

En annan rolig flagga var den sovjetiska flaggan som hängde mitt i utställningen. Enligt museiintendenten var det inte helt ovanligt att äldre ryska besökare stannade till för att kyssa flaggan.

Sovjetisk flagga

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s