Flaggbloggen fortsätter flagg-granskningen

För någon vecka sedan tog Metros Viralgranskaren steget in i flaggvärlden när man granskade påståendet att ”Vänstern” ville byta ut svenska flaggan mot en variant utan korset och av någon anledning ersätta det med muslimska tecken som halvmånen och en stjärna. Det visade sig vara en högerpopulistisk blogg som låg bakom flaggorna.

Muslimska staters flaggor i gul och blå tappning
Foto: Skärmdump/Metro

Nu tar Flaggbloggen nästa steg i granskningen. Det syns tydligt att skaparen av flaggorna haft andra nationsflaggor som förebilder, men hur lika originalen är kopiorna egentligen?

Fel färger

Till att börja med ser vi att förfalskaren valt betydligt glattare färger som faktiskt är ganska långt ifrån Sveriges gula och blåa. Den blå färgen som valts är mer lik Moldaviens eller Slovakiens skulle jag säga.

Färgkarta med svenska flaggans färger
Färgerna från kopiorna till vänster och svenska flaggans riktiga färger till höger.

Fel lutning och storlek

Bortsett från den svarta kantlinjen är kopian av Algeriets flagga det bästa försöket. Rätt storlek och lutning på både stjärna och halvmåne. Förfalskaren har sedan valt att behålla samma vinkel när hen försökt likna Tunisiens flagga. Det blir tyvärr helt fel. Stjärnan ska peka uppåt vänster istället för uppåt höger.

Däremot ska stjärnan peka likadant på Tunisiens och Turkiets flaggor. Men på den Turkiet-inspirerade flaggan är stjärnan nästan dubbelt för stor samt pekar rakt upp! Jag är faktiskt osäker på om det verkligen är Turkiets flagga som ska efterlikna.

När vi sedan kommer till Pakistankopian så är halvmånen alldeles för tunn. När man sedan kommer till kopian av Maldivernas flagga är bården alldeles för tunn på kortsidorna jämfört med långsidorna.

Dagens svenska flagga är en kopia

Slutsatsen är att kopiorna är tämligen slarvigt gjorda. Dagens svenska flagga är förmodligen en kopia av den danska flaggan. Jag hoppas att den inte kommer bytas ut på ett tag och om den skulle göra det utgår jag från att den som ligger bakom dessa taffliga förslag inte kommer i närheten av beslutsprocessen!

En tanke på “Flaggbloggen fortsätter flagg-granskningen”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s