Orange, vitt och grönt i tre världsdelar

Imorse när jag öppnade Twitter på telefonen möttes jag av frågan hur många orangea flaggor det finns i världen. Efter lite om och men kom jag fram till att Irland, Elfenbenskusten, Bhutan, Sri Lanka, Indien, Niger och Zambia garanterat har orange. Eritrea och Armenien har nåt orangeliknande. 

Men jag kunde såklart inte släppa tanken där. Irland, Niger, Elfenbenskusten och Indien är ju rätt lika. Hur många av dem hänger ihop?

Irlands och Indiens religiösa flaggor

På sina håll nämns det att när Indien bröt sig loss från Storbritannien inspirerades av Irland som gjort samma sak några decennium tidigare och därför har en liknande flagga, men här har jag inte hittat några pålitliga källor.

Däremot är det vedertaget att båda flaggorna valt orange och grönt för att symbolisera varsin stor religion och satt ett vitt fält emellan för att visa på ett fredligt samexisterande. Det intressanta är att det är helt olika religioner!

I Irlands flagga symboliserar det gröna katolicismen och det orangea protestanterna. Ett sidospår här är att Vilhelm III vann ett slag med protestanterna mot katolikerna på Irland i slutet av 1600-talet. Vilhelm III tillhörde huset Nassau-Oranien som också är ansvariga för att holländarna spelar fotboll i orange.

I Indiens flagga symboliserar orange hinduism medan grönt symboliserar islam. Hjulet i mitten är en chakra med 24 ekrar som symboliserar dygnets 24 timmar.

Elfenbenskusten och Niger i allians

Elfenbenskusten och Niger antog sina flaggor ungefär samtidigt eftersom de blev självständiga åren efter varandra och då ingick allians med varandra och några andra länder i Västafrika. Åtminstone Elfenbenskusten hämtade inspiration från den tidigare kolonialmakten Frankrikes flagga i utformningen av sin nya.

Både när det gäller Elfenbenskusten och Niger symboliserar det orangea savannen och det gröna regnskogen. Vitt symboliserar fred även om det i Nigers fall ibland även sägs symbolisera Nigerfloden. Det skulle i så fall göra att flaggan blir en bild av landet med savann/öken i norr, en flod som delar av och bördigare grön mark i söder.

Frankrike bakom det mesta som vanligt

Irlands flagga är liksom Elfenbenskustens och Nigers flaggor inspirerade av Frankrikes flagga. Irlands flagga kom till i samband med de europeiska revolutionerna då några irländare sändes till Paris. Med andra ord kan man säga att den franska revolutionen inspirerade Irland till revolution som i sin tur inspirerade Indien.

Källor:

  • Complete Flags of the World (2014)
  • Flags of the World (1978)
  • Wikipedia om respektive flagga samt Slaget vid Boyne.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s