ISIS-flagga

Fakta om ISIS flagga

Vid det här laget känner de flesta igen ISIS-flaggan. Den syns på nyhetsinslag nästan varje dag och nu senast hittades det en ISIS-flagga vid en razzia i jakten på terrorister efter dåden i Bryssel. Men var kommer den ifrån och vad betyder den?

Texten i flaggan kommer från trosbekännelsen

Den vita texten i överkant betyder ”Det finns ingen Gud utom Allah” vilket är inledningen på den muslimska trosbekännelsen. Märket under är en kopia av det sigill som Muhammed använde, det finns lite olika källor exakt på vad det står men ungefär ”Guds profet Muhammed”. Texten är med andra ord vanliga muslimska texter som ”kidnappats” av terrororganisationen. Samma text finns förresten på Saudiarabiens flagga.

Försöker normaliseras?

Liknande flaggor, svartvita med trosbekännelsen, har använts under lång tid i Mellanöstern. Återigen verkar det som att ISIS har valt en symbol med ett utseende som gör att de hoppas normaliseras vilket kan dra till sig fler anhängare.

Ordet Allah gör flaggan speciell

Att de valt att ta med ordet ”Allah” på flaggan gör det dessutom problematiskt att protestera mot den för många muslimer. Ett exempel är från 2014 då det startades en kampanj i Beirut som gick ut på att bränna ISIS-flaggor. Då gick den libanesiska justitieministern ut och varnade protestanterna eftersom att bränna något som innehåll ordet ”Allah” var en förolämpning mot islam.

I Tyskland är flaggan förbjuden sedan 2014 men något sådant förbud finns inte i Sverige.

Källa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s