Förslaget Red Peak

Röstningen har börjat i Nya Zeeland

Igår fredag 20 november startade den första öppna röstningen för en ny flagga i Nya Zeeland. Nu har alla kiwis fram till den 11 december på sig för att välja vilken flagga som ska ställas mot den nuvarande flaggan i en finalomröstning i mars nästa år.

Nya Zeelands flagga idag
Nya Zeelands flagga idag

Jag har ju skrivit lite om nyzeeländarnas velande och krokiga väg mot en nya flagga. Det var verkligen veligt in i det sista. Fyra förslag presenterades 1 september men kritiken mot dem var massiv, de ansågs vara för lika. Vissa tyckte också att de var för lika olika företagsloggor. Till exempel publicerade Thomas Le Bas en bild på Twitter på plasttallrikar med en logotyp som är snarlik ett av Kyle Lockwoods förslag.

Detta bildspel kräver JavaScript.

En kampanj startades för att alternativet Red Peak som ratats skulle tas med igen. Premiärministern John Key var först negativ men efter när allt fler anslöt sig till kritikerna och en namninsamling med 50000 underskrifter lämnades in gav han till slut efter. Därför är det nu fem förslag. Här kan du se alla förslag och läsa vad jag tycker om dem.

Förslaget Red Peak
Red peak

Fakta

10292 förslag skickades in
5 förslag återstår
Vinnaren möter nuvarande flagga i ny omröstning i mars 2016

Källor

The Guardian – New Zealand flag referendum gets under way
The Guardian – New Zealand’s flag referendum: fifth option to be added after public pressure
The Guardian – New Zealanders offered flag shortlist ask: can we have this one instead?
Svenska Dagbladet – I dag röstar folket – världen kan få ny flagga

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s