Flaggan med bollen som är ett tak

Kirgizistans flagga
Kirgizistans flagga

Tidigare i år fick jag en önskan från en läsare om att göra ett inlägg om ”flaggan med en fotboll”. Flaggan det handlade om var Kirgizistans flagga och både jag och personen som önskade var fullt medvetna om att det inte är en fotboll. Men vad är det då?

Bollen är ett tak

Det visade sig vara en stiliserad bild av taket på en jurta, en typ av bostad som är väldigt vanlig på den kirgiziska landsbygden. Jurtan ser ut som ett tält och på kirgiziska kallas den bojzoj vilket betyder ”grått hus”. Jag gissar att tältduken oftast är grå.

Jurta (Foto från the Muddled Lumber Jack)
Jurta (Foto från the Muddled Lumber Jack)

Hjälten Manas

På flaggan omges jurtan av 40 solstrålar som symboliserar de 40 stammarna som i en legend enades av hjälten Manas. Historien om Manas berättas i Manaseposet och handlar om hans liv och strid med ugier och kalmucker under 800-talet. Det är världens längsta epos sett till antalet verser och har förts vidare muntligt av Manas-barder. Det var först i slutet av 1800-talet det började skrivas ned.

Flaggans röda färg kommer från Manas men också Sovjetunionen som Kirgizistan tillhörde fram till 1991. Solen symboliserar fred och jurtan hemmet som sträcker sig till hela universum.

Källor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s