Läsarönskning: Isle of Mans flagga

Tidigare i sommar fick jag en förfrågan att skriva lite om Isle of Mans flagga. Det har tagit lite tid men äntligen kan jag leverera en presentation av den konstiga flaggan med benen.

Flaggan antogs 1931 men ska ha anor från 1200-talet. 1968 ändrades triskelen så att tårna pekar medurs. För att flaggan ska se exakt likadan ut från båda sidor ska det finnas en symbol på varje sida. Det är samma princip som Saudiarabien använder för att texten på deras flagga ska kunna läsas oavsett om du ser framsidan eller baksidan. De flesta som inte besökt ön är förmodligen mer bekanta med handelsflaggan som sitter på en hel del större fartyg och yachter.

Triskelens ursprung

Triskelen är en urgammal symbol som ska ha hittats på mynt ända från 800-talet f.Kr. Det är högst oklart exakt hur triskelen kom att förknippas med Isle of Man men det finns flera teorier som kopplar ihop ön med Sicilien. Den italienska ön har också haft en triskele i sin flagga sedan 1200-talet. I keltisk religion står triskelen för de tre elementen luft, vatten och eld.

Den galna myten

Nästan alla flaggor i världen har minst en mer eller mindre galen myt och Isle of Man är inget undantag. En keltisk historia säger att emblemet kommer från att tre krigare från ön skulle ha blivit av med sina vänsterben i krig och sytt ihop dem.

Fakta:

Antogs: 1931
Proportion: 1:2 eller 3:5 (olika uppgifter)
Bakgrundsfärg: Röd
Emblem: Triskele
Motto: Quocunque Jesseris Stabit (fritt översatt ”Var jag än kastas kommer jag stå”)

 

Källor:

Flags of the world
Isle of Man Guide
Vexillologymatters.org

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s