Flaggtrender i fotbolls-VM

Idag börjar slutspelet och åttondelsfinalerna i fotbolls-VM. Flaggbloggen tar tillfället i akt att blicka tillbaka och se om det går att urskilja några speciella trender i årets mästerskap. 

Gamla flaggor bäst än så länge

Det första som går att konstatera är att gammal är äldst i årets mästerskap. Flaggors ålder är visserligen inte alltid helt lätt att fastslå men gamla ”drakar” som Nederländerna med anor från medeltiden och USA och Frankrike som båda antogs på 1700-talet har tagit sig vidare. De stora chockerna är så klart att Spanien (1700-tal) och England (ej officiell men anor från medeltiden) inte klarade sig bättre.

Många höjer nog också ögonbrynen av att Costa Rica lyckades slå ut Italien trots att de har en över 40 år yngre flagga!

Det har varit mycket snack om ”Dödens grupp” i VM men den riktiga Dödens grupp måste vara Grupp E med Frankrike (1794), Schweiz (1889), Ecuador (1860) och Honduras (1866). Riktigt starkt av Schweiz att ta sig vidare med den yngsta flaggan.

Algeriets succé är verkligen mot alla odds. Deras flagga antogs 1963, hela 80 år efter att Sydkorea antog den första versionen av deras flagga och Ryssland samma år godkände att deras trikolor fick användas på land.

Konstiga proportioner är bra

Men det är ju inte bara åldern på flaggor som verkar ha betydelse. Tar man en titt på flaggornas proportioner syns det tydligt att de länder med unika proportioner lyckats bättre i mästerskapet. 17 av de 32 deltagande länderna har en flagga med proportionen 2:3 men bara 7 av dessa tog sig vidare från gruppspelet. Av dessa kommer Colombia och Grekland från Grupp C där samtliga flaggor hade 2:3 som proportion!

Brasilien (7:10), Schweiz (1:1), Argentina (5:8), USA (10:19) och Belgien (13:15) är de enda länderna i VM med helt egna proportioner på sina flaggor och samtliga länder tog sig vidare till åttondelsfinal.

Däremot bör Kroatien, Australien, Honduras, Nigeria och Bosnien-Hercegovina kanske börja fundera på att justera sina flaggor. Alla dessa länder har 1:2 på sin flagga men det var bara Nigeria som överlevde gruppspelet.

Så vilka vinner fotbolls-VM?

Det har aldrig hänt att ett land med en flagga från 1900-talet vunnit. Av de senaste 4 mästerskapen har 3 vunnits av en trikolor med proportionen 2:3, nämligen Spanien, Italien och Frankrike. Följer man dessa trender ligger Frankrike väldigt bra till. Samtidigt är Brasilien undantaget som bekräftar regeln genom att varken ha en trikolor eller vara en 2:3.flagga. Och som sagt har 2:3-flaggorna varit långt ifrån framgångsrika i år.

Nej det är nog omöjligt att förutspå, vi får helt enkelt njuta av att det är så pass många olika flaggor som vi får se i årets mästerskap!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s