Landet med två nationsflaggor

Idag är det näst sista dagen av gruppspelet i herrarnas fotbolls-VM och två nya grupper ska avgöras.

Igår kunde ni läsa om hur Sverige haft en avgörande roll till varför Japan spelar i blå tröjor. Sverige ligger också bakom argentinska storklubbens Boca Juniors blågula tröjor. När de skulle byta matchställ år 1907 bestämde de sig för att välja färg efter det första fartyget som kom in i hamnen i Buenos Aires och det var svenskt.

Den argentinska flaggan däremot är ljusblå och vit, precis som deras matchställ. Det är faktiskt så att det finns två argentinska nationsflaggor; en med sol och en utan sol. Solen kommer från det första argentinska myntet från 1813. Fram till 1985 användes solflaggan endast av regeringen och militären. Det betyder att 1986 när Argentina senast vann fotbolls-VM var det första gången som invånarna kunde flagga med solflaggan.

Grupp F med Argentina, Nigeria, Iran och Bosnien-Hercegovina är förresten den enda gruppen i VM som saknar en flagga med proportionerna 2:3 trots att över hälften av alla länderna i VM har flaggor med just den proportionen! Argentinas flagga har 5:8, Nigerias och Bosnien-Hercegovinas flagga har 1:2 och Irans flagga har 4:7.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s