Sverige är ansvariga för Japans blå tröjor

Grupp C och Grupp D ska avgöras. Fotbollsmässigt tycker nog att Italien – Uruguay är den mest intressanta matchen. Förra veckan kunde ni läsa om varför Italien spelar i blå tröjor fast deras flagga är grön, vit och röd. Även Japan spelar i blått vilket kan tyckas märkligt med tanke på att Solflaggan är vit och röd. Det är faktiskt så att Sverige är skyldiga till det.

Japans flagga
Japans flagga

Sommar-OS 1936 var det japanska fotbollslandslaget första stora turnering och i matchen mot Sverige spelade de av någon anledning i blått matchställ. Japanerna vann mycket överraskande med 3-2 vilket gjorde att de inte vågat byta färger på matchstället sedan dess bortsett från en kort period i slutet på 1980-talet.

Det var för övrigt i slutet av denna match som Sven Jerring utbrast ”Japaner, japaner, från sig vilt slående japaner. Japaner som hoppar, japaner som fläker sig, japaner som gör allt för att rädda segern åt Nippon”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s