Chile vill inte förväxlas med Nederländerna

Fotbolls-VM för herrar går nu in i den sista omgången av gruppspelet. Snart har hälften av alla länder, och därmed flaggor, lämnat turneringen för denna gång. Förra veckan gjorde Flaggbloggen en kort genomgång av samtliga flaggor. Den här veckan fortsätter vi syna matcherna ur ett flaggperspektiv. I kväll avgörs Grupp A och Grupp B.

Den mest intressanta matchen ur flaggsynpunkt är gruppfinalen i Grupp B mellan Nederländerna och Chile.

Innan Chile antog sin nuvarande flagga 1817 hade de en horisontell trikolor i samma färger. Flaggan kallades ”Transición” vilket betyder ”Övergång”. Efter bara något år byttes flaggan ut och en av anledningarna var att den var för lik Nederländernas flagga. Nederländerna var på den här tiden en stormakt till sjöss och hade flera kolonier över hela den amerikanska kontinenten så förmodligen kunde man sikta deras flagga relativt ofta även i sydamerikanska vatten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s