Flaggan som inte tog ett ”nej”

I kvällens matcher får vi se flaggor från fyra olika världsdelar. Det är fem klassiska trikolorer/bikolorer och en ung flagga med modern design. Och så en flagga som fick nej men fortfarande finns kvar.

18.00 Argentina – Iran

Argentinas flagga härstammar från 1812. Under självständighetskriget hade båda sidor Spaniens gulröda färger och därför bestämde Manuel Belgrado att hans sida skulle börja använda ljusblått och vitt. Han skickade brev till juntaledarna för att be om lov, fick nej, men då hade han redan börjat använda färgerna.

De två raderna med skrift i Irans flagga innehåller orden allāhu akbar (Gud är större) 22 gånger, vilket påminner om att revolutionen segrade över Pahlavidynastin den 22:a dagen i den 11:e månaden (enligt den persiska kalendern).

21.00 Tyskland – Ghana

Färgerna i Tysklands flagga är hämtade från uniformerna som tyskarna använde under Napoleonkrigen.

Ghanas flagga antogs 1957 och består av de panafrikanska färgerna. Många afrikanska flaggor har inspirerats av Ghanas flagga som i sin tur inspirerades av Etiopiens.

24.00 Nigeria – Bosnien och Hercegovina

Ingenjörsstudenten Michael Taiwo Akinkumi från Ibadan skapade Nigerias flagga i en tävling, men i hans förslag fanns också en röd sol i det vita fältet.

VMs yngsta flagga antogs 1998 och innehåller medvetet inga gamla symboler från Bosnien – Herzegovina för att kunna representera alla minoriteter. Triangeln symboliserar landet och stjärnorna är för Europa. Antalet stjärnor är obestämt och därför börjar och slutar raden med halva stjärnor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s