VMs enda icke officiella flagga

Ikväll fortsätter fotbolls-VM med tre nya matcher och sex nya flaggor. Två av tre solflaggor spelar och dessutom får vi se VMs enda icke officiella naionsflagga.

18.00 Colombia – Elfenbenskusten

Francisco de Miranda skapade Colombias flagga under frihetskampen i början av 1800-talet. Det gula symboliserar Spanien och det röda Amerika. Det blåa är Atlanten som skiljer dem åt.

Många blandar ihop Elfenbenskusten med Irlands flagga. Skillnaden är att de är spegelvända plus att Elfenbenskustens flagga är mer kvadratisk i proportionerna. Landslaget kallas för Elefanterna och det orangea i flaggan står för savannen i landet.

21.00 – Uruguay – England

Uruguays flagga antogs 1830, exakt 100 år innan världens första världsmästerskap hölls i just Uruguay. Flaggan är väldigt lik Greklands flagga som kommer spela senare under kvällen, men det är inte den grekiska flaggan utan den argentinska som har varit förebild för Uruguays flagga. Innan 1830, när flaggan ännu inte var officiell, hade flaggan 17 ränder men de minskades till 9 när landet blev självständigt för att symbolisera de 9 departementen som fann i landet då.

Igår spelade Australien som har den brittiska Union Jack i son flagga. Idag spelar brittiska England men de gör de under en egen flagga. England har den enda flaggan i VM som inte är en officiell nationsflagga. Sankt Georgkorset har anor från 1200-talet och korstågen.

24.00 Japan – Grekland

Japans flaggan har liksom Uruguays flagga en sol, även om de inte är så lika. Flaggans officiella namn är Solflaggan men i folkmun kallas den Solens skiva.

Den blå färgen i Greklands flagga har ingen officiell nyans vilket gör att den kan vara allt från ljusblå till mörkblå på flaggorna på läktarna. I de flesta flaggor med smala ränder symboliserar ränderna delar av landet på något sätt, som i fallet med Uruguays flagga. Men i den grekiska flaggan står varje rand för en stavelse i det grekiska mottot ”Eleutheria H Thanatos” som betyder ”Frihet eller död”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s