Spanien och Chiles flaggor i ny strid

Igår tjuvstartade omgång 2 i fotbolls-VM gruppspel med Brasilien – Mexiko. Idag fortsätter det med tre nya matcher och sex nya flaggor du kan lära dig för att imponera på dina vänner.

18.00 Australien – Nederländerna

Oceaniens enda lag Australien har än så länge en Blue Ensign men liksom grannlandet Nya Zealand höjs röster för att byta till en ny flagga som inte har så tydliga kopplingar till Storbritannien.

Många frågar sig kanske varför Nederländernas hemmatröjor är orange. Orange är en kunglig färg i landet och från början var det röda fältet i flaggan orange. Men under 1600-talet byttes färgen ut och en förklaring som ibland nämns är att det gula färgpigmentet i orange bleknade snabbare än det röda och därför blev fältet rött med tiden.

21.00 Spanien – Chile

Spaniens flagga valdes ut i slutet av 1700-talet av kung Charles III. Han ville ha en flagga som var färgglad så att den skulle urskilja sig vid slag till havs. Några år efter Charles III död tvingades spanjorerna segla till andra sidan jorden för att försvara sin koloni i Chile. Chile lyckades frigöra sig och under kampen skapades Chiles flagga som är inspirerad av Frankrike och USAs flagga.

24.00 Kamerun – Kroatien

Kroatien använder de panslaviska färgerna rött, vitt och blått. En kombination som är mycket vanlig på Balkan men faktum är att Kroatien är det enda av tre balkanländer som använder färgkombinationen i detta mästerskap.

Kameruns landslag har haft en turbulent uppladdning med bråk mellan spelare och förbund. Även landet har som många afrikanska länder en historia full av konflikter. På deras flagga fanns från början två stjärnor som representerade de franska och brittiska delarna av landet. Från 1975 är det enbart en stjärna som ska visa på enighet. Förhoppningsvis lyckas även spelarna och förbundet enas så vi får njuta av ”de otämjbara lejonen”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s