Svenska flaggans dag

Svensk flagga (Foto: mermit)
Svensk flagga (Foto: mermit)

Den 6 juni är inte bara Sveriges nationaldag, det är framför allt Svenska flaggans dag! Svenska flaggans dag är faktiskt äldre än nationaldagen, även om de två högtidsdagarna hänger ihop väldigt mycket.

Första världskriget blev startskottet

Men historien om svenska flaggans dag börjar för exakt 100 år sedan i och med första världskrigets utbrott. Kriget fick folket att samlas och de behövde en symbol vilket blev flaggan. Idag kan det tyckas självklart att valet föll på flaggan men på denna tid var flaggor långt ifrån något vanligt.

Det var först 1873 som den svenska flaggan hissades på slottet och då blev det folkstorm. Flaggan användes mest av militären och till sjöss. Vid sekelskiftet fanns det förmodligen fortfarande en del av befolkningen som inte ens visste hur svenska flaggan såg ut.

6 juni väljs till Svenska flaggans dag

Landstormsrörelsens frivilliga befälsutbildning tog initiativ till att en dag för den svenska flaggan. I september 1915 bildades en kommitté Stockholm för att anordna en flaggfest. De föreslog 1 november men det blev för kort om tid plus att de insåg hur kallt det var ute.

1916 bildades Styrelsen för Svenska flaggans dag som samma år bestämde att svenska flaggan skulle firas 6 juni. Den dagen hade tidigare nämnts när diskussioner om nationaldag förts. I Stockholm firades dagen på Stockholm stadion som några år tidigare arrangerat olympiska spel. Även på Skansen firades det och överallt i staden flaggades det. Även runt om i landet firades dagen med bland annat hyllningstal till flaggan.

Från och med 1918 började det delades ut flaggor inför Svenska flaggans dag för att ge dagen en mer folklig och civil karaktär. Sedan något år tillbaka hade också Åhléns börjat skänka flera tusen flaggor till de som ägde en flaggstång som var över 12 meter hög.

Nationaldagen blir officiell 1983

Men hur var det då med nationaldagen? Jo, 1983 blev 6 juni också nationaldag. Då hade det gått nästan ett sekel sedan Artur Hazelius först föreslog dagen som nationaldag. Att det tog så lång tid beror förmodligen på att vi redan firade svenska flaggan denna dag. När motioner med förslag på nationaldag lämnades in svarade riksdagen att 6 juni redan fungerade som en nationaldag men att de inte tyckte den behövde bli officiell.

Även andra länder har speciella dagar för sin flagga men de sammanfaller inte alltid nationaldagen. I Finland firas finska flaggan på midsommardagen medan nationaldagen är 6 december. USA firar sin flagga 14 juni medan nationaldagen är 4 juli.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s