Flaggor i sport: Formel 1

Idag avgörs det klassiska Monacos Grand Prix i Monte Carlo. Loppet är idag det enda som körs helt och hållet på allmänna vägar och är känt för att vara trångt och svårt att köra om. Därför är det inte konstigt att det varje år sker en hel del incidenter under loppet som resulterar i funktionärerna viftar med olika flaggor för att kommunicera med förarna. Flaggbloggen förklarar vad de vanligaste flaggorna betyder:

Gul flagg

Den gula flaggan är väldigt vanlig i Monaco. Den betyder att någonting har hänt på banan framför. Oftast är det att en bil har fått stopp någonstans. När det är gul flagg får man inte köra om bilar på den delen av banan.

Gulröd flagga

Banan är hal, antingen på grund av regn eller att någon bil har läckt olja.

Grön flagga

Den gröna flaggan visas när faran är över och förarna har fritt fram igen.

Blå flagg

Vi som håller på vår svenske förare Marcus Eriksson måste tyvärr lära oss vad blå flagg betyder. När den blå flaggan visas betyder det att en förare håller på att bli varvad och han måste lämna plats. Eftersom Eriksson kör för ett av de sämsta teamen betyder det att han brukar få se den blå flaggan flera gånger under varje lopp.

Vit flagga

Det finns en bil på banan som åker långsamt. Om en bil fått punktering eller ett tekniskt fel och inte kan köra för fullt utan bara försöker ta sig tillbaka till depån så kan den vita flaggan komma upp för att varna andra förare.

Röd flagg

Den röda flaggan är relativt ovanlig och flaggas bara när loppet måste avbrytas. Vanliga orsaker är extremt väder eller en väldigt allvarlig olycka som gör att banan måste rensas ordentligt. Det har även hänt att lopp som försenats tvingats flagga rött på grund av mörker.

Målflaggan

Den schackmönstrade svartvita målflaggan känner nog alla igen. Den viftas med när vinnaren av loppet passerar mållinjen och sedan när alla bilar efter passerar mållinjen. Det betyder att varvade bilar inte får köra lika många varv som segraren utan måste avbryta tidigare.

Källa:

Formula1.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s