Inför Eurovision: Imponera på dina vänner med flaggkunskap!

Foto på de som gick vidare från semifinal 1 i Eurovision 2014
Foto: Andres Putting (EBU)

Eurovision Song Contest är ett av de flaggtätaste evenemangen som visas på tv. Det är förmodligen bara OS, fotbolls-VM och friidrotts-VM som kan mäta sig. Därför passar Flaggbloggen på att sätta ihop ett litet paket med rolig fakta om varje flagga som kommer visas i finalen på lördag. Plugga på innan så kan du imponera på dina kompisar när ”vykortet”visas innan varje bidrag! 

 

Armeniens flagga
Armenien

Armenien

I det första förslaget till den armeniska flaggan var det nedersta fältet gult men man valde att ändra det till orange för att få en mer harmonisk komposition.

 

Azerbajdzjans flagga
Azerbajdzjan

Azerbajdzjan

Mellan 2007 och 2011 hade Azerbajdzjan världens högsta flaggstång i Baku. Stången är 162 meter hög och väger 220 ton. Flaggan som sitter på stången är 35×70 meter och väger 350 kg. I maj 2011 restes en 165 meter hög stång i Tadjikistan som numera är världens högsta.

 

Danmarks flagga
Danmark

Danmark

”Dannebrogen” är världens äldsta flagga och ska ha fallit ner från himlen framför fötterna på den danska kungen Valdemar II under en strid på den plats Tallinn ligger i dag. Året var 1219.

Finlands flagga
Finland

 

Finland

När Finland var ryskt blev de finska skeppen ibland attackerade av ryssarnas fiender. För att särskilja ryska och finska skepp tilläts finska skepp gå under egen flagg. Den blåvita båtflaggan var en tydlig förebild när Finland valde flagga vid självständigheten.

 

Frankrikes flagga
Frankrike

Frankrike

”Trikoloren” är en av de stora förebilderna i flaggvärlden. Från början var fälten horisontella men eftersom den då förväxlades med Nederländerna bytte Frankrike till stående fält. Då var den blå färgen ytterst men det gjorde att flaggan syntes dåligt till sjöss och därför bytte man plats på den röda och blå färgen.

 

Greklands flagga
Grekland

Grekland

Det grekiska mottot ”Eleutheria H Thanatos” betyder ”Frihet eller död”. Det innehåller också 9 stavelser. Den grekiska flaggan innehåller 9 ränder. Det är inte ett sammanträffande.

 

Italiens flagga
Italien

Italien

Färgerna i Italiens flagga tros vara hämtade från de grön-vita uniformerna som milisen i Milano hade i slutet av 1700-talet.

 

Island
Island

Island

Första utkastet av det som kom att bli dagens isländska flagga hade inget rött kors. Men Danmarks regering, som vid den här tiden hade makten över Island, tyckte att flaggan var för lik Greklands flagga. Därför lades det till ett rött kors som symboliserar Islands vulkaner.

 

Maltas flagga
Malta

Malta

Roger I erövrade Malta med sin rödvit-rutiga för cirka 1000 år sedan. Innan han for skar han ut ett hörn av flaggan och lämnade kvar.

 

Montenegros flagga
Montenegro

Montenegro

Montenegro är den enda europeiska flaggan med en ram. Ramen är 1/20 del av flaggans bredd.

 

Nederländernas flagga
Nederländerna

Nederländerna

Nederländernas flagga härstammar från ”Prinsenvlag” som såg likadan ut som dagens flagga fast med orange istället för rött. En teori om färgbytet är att den orangea färgen skapades av gult och rött färgpigment. När flaggan användes till havs bleknade det gula färgpigmentet först och det röda trädde fram.

 

Norges flagga
Norge

Norge

Den blå färgen i Norges flagga ska symbolisera unionen med Sverige. Anledningen till att den blå färgen är mörkare än den i svenska flaggan beror på att svenska flaggan hade en mörkare blå färg före 1905.

 

Polens flagga
Polen

Polen

Polens flagga nästan identisk med Monacos. Skillnaden är att Polens flagga är lite bredare i förhållande till höjden. Vänder du uppochned på Polens flagga får du Indonesiens flagga.

 

Rumäniens flagga
Rumänien

Rumänien

Rumäniens flagga är nästan identisk med Tchads flagga. Enda skillnaden är en ljusare blå nyans i den rumänska.

 

Rysslands flagga
Ryssland

Ryssland

Färgerna i Rysslands flagga kommer förmodligen från Moskvas flagga medan formen, en trikolor, är influerad av Nederländerna flagga. Det sägs att tsar Peter den store blev inspirerad efter en resa till Nederländerna i slutet av 1600-talet.

 

San Marinos flagga
San Marino

San Marino

San Marino är en av världens äldsta republiker men har ändå en kunglig krona i statsvapnet som syns i flaggan.

 

Schweiz flagga
Schweiz

Schweiz

Världens enda kvadratiska nationsflagga tillsammans med Vatikanstaten. Och ja, röda korsets flagga baseras på Schweiz flagga, som i sin tur är inspirerad av korstågens flaggor.

 

Sloveniens flagga
Slovenien

Slovenien

Blandar du ihop Sloveniens och Slovakiens flaggor? Du är inte ensam. Problemet är så stort att det 2003 hölls en tävling för att ta fram en ny slovensk flagga. Det vinnande bidraget hade elva ränder i rött, vitt och blått. Än har dock ingen ändring gjorts.

Spaniens flagga
Spanien

Spanien

När Charles III blev kung över Spanien ville han ha en flagga till sjöss som skiljde sig från de andra länderna. Han hade noterat att många länder som krigade med varandra hade flaggor med mycket vitt i, vilket gjorde att det var svårt att se vems skepp man anföll. Därför valde han en rödgul trikolor som syntes tydligt på långt håll.

 

Storbritanniens flagga
Storbritannien

Storbritannien

”Union Jack” är en av världens mest kända flaggor och återfinns i många av samväldets flaggor idag. Det händer ibland att flaggan visas upp och ned av misstag. I de diagonala vita fälten ska det röda vara nederst på vänster sida, närmast stången, och överst på höger sida.

 

Sveriges flagga
Sverige

Sverige

Sveriges flagga är en kopia av Danmarks fast med Magnus Ladulås färger gult och blått. En häftigare myt är att Erik den helige såg ett gult kors på himlen när han landsteg i Finland under ett korståg. Även denna myt är en kopia av Danmarks myt om hur Dannebrogen kom till.

 

Tysklands flagga
Tyskland

Tyskland

Färgerna i Tysklands flagga är hämtade från uniformerna som tyskarna använde under Napoleonkrigen.

 

Ukrainas flagga
Ukraina

Ukraina

Många tror att Ukraina har blått och gult som en hyllning till Karl XII och Sverige som hjälpte Ukraina slåss mot Ryssland, men det är förmodligen bara en myt. Idag står gult för fälten i landet och blått för himlen.

 

Ungerns flagga
Ungern

Ungern

Ungerns flagga har 1000 år gamla anor. Då användes en rödvit randig flagga där de röda ränderna symboliserade bergen och de vita ränderna stod för floderna.

 

Vitrysslands flagga
Vitryssland

Vitryssland

Håll utkik på det röda mönstret i det vita fältet. Det ska fylla ut hela vägen till kanten. Tidigare lämnades en vit kant på varje sida om mönstret men det ändrades 2012. En ändring som många missat…

 

Österrikes flagga
Österrike

Österrike

Hertig Leopold V ska ha tappat bort sin flagga under ett korståg och då använt sin blodiga tunika istället. Eftersom han haft ett bälte blev det ett vitt fält mitt på tunikan/flaggan.

 

Källor:

Flags of the world

Wikipedia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s