Ryssland har alltid sneglat utanför gränserna

USA har Stjärnbaneret där varje stjärna symboliserar en delstat. Storbritannien har Union Jack och sina Blue- och Red Ensigns som syns i flaggor över hela världen. Frankrike har Trikoloren, en symbol som för alltid kommer förknippas med frihet. Tre mäktiga nationer med anrika flaggor. Alla har dessutom färgerna rött, vitt och blått. Rysslands flagga är också röd, vit och blå. Men trots att den också är en förebild för många flaggor får den leva med ryktet att den själv är en kopia.

Rysslands flagga
Rysslands flagga

Redan under vinter-OS i Sotji för några veckor sedan tänkte jag att det var dags att skriva om Rysslands flagga. Jag hade hört att Peter den store varit så förtjust i Nederländerna att han kopierade deras flagga på slutet av 1600-talet. Här hade jag möjligheten att håna Putin lite. De viftar med en kopia!

Sneglade lite på Nederländerna

Det visade sig dock att de visserligen inspirerades av Nederländerna genom att börja använda en trikolor, men färgerna rött, blått och vitt hade redan använts ett tag. Förmodligen kommer de från Moskvas statsvapen som består av Sankt Göran blå mantel som rider på en vit häst mot röd bakgrund. Dessutom var inte Ryssland det enda landet att inspireras av Nederländerna; 100 år senare blickade Frankrike norrut när de utformade sin senare så kända flagga.

Sneglade lite på Österrike

Peter den store gjorde i alla fall den horisontella trikoloren till Rysslands officiella flagga och den såg likadan ut under hela 1700-talet. Under 1800-talet användes ett tag en gul-svart-vit flagga som civil flagga eftersom det var inne med att använda färger från kejsarens vapen. Den här gången var det Österrike som var förebild. Flaggan blev dock så opopulär att den gamla hederliga röd-blå-vita flaggan togs tillbaka som civil flagga efter 25 år. Året var 1883.

Under första världskriget lade man till en dubbehövdad örn på gul bakgrund i vänstra hörnet på flaggan. Efter krigets slut 1917 tog Sovjetunionen över och därmed förbjöds flaggan helt. Nu var det sovjetflaggor som gällde i drygt 70 år. Men vid unionens fall 1991 vajade åter den röd-vit-blå flaggan i Moskva.

Sneglade på Nederländerna igen?

Två år efter att de tagit tillbaka flaggan ändrade de proportioner från 1×2 till dagens 2×3. Jag vet inte varför, men Nederländerna har samma proportioner, just sayin’…

Vad står då färgerna för? Rött står officiellt inte för något. Inte heller blått representerar någonting. Samma med vitt. Lite rolig kuriosa är att det tydligen ska vara ganska stora skiftningar på den blåa färgen i flaggan runt om i Ryssland. Det är i och för sig inte ovanligt att flaggor trycks med olika nyanser, det intressanta här är att i Ryssland så räknas ”ljusblå” som en egen färg och inte bara som en ljusare variant av blå.

Sätter ut flaggor lite här och var

Nej, flaggan har inte samma genomtänkta symbolik som många andra flaggor. Däremot är det en flagga som berör och Ryssland använder den flitigt. Inte minst försöker de placera ut den lite här och var i världen. För några år sedan satte de en flagga på Arktis botten för att markera sin närvaro. Nu har de siktet inställt på Krimhalvön. Med konflikten på Krimhalvön i bakhuvudet kan det förresten vara värt att nämna att en av många inofficiella betydelser av flaggans färger gör gällande att vitt symboliserar Vitryssland, blått symboliserar Ukraina (lilla Ryssland) och rött symboliserar ”det stora Ryssland”.

Källa

Ryssland på Flags of the world

Rysslands flagga på Wikipedia

Fakta om Ryssland och färgen blå

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s