Dubbel flaggdag i Jämtland

Idag har flaggorna hissats i hela landet. Det har varit officiell flaggdag i och med att kronprinsessan Victoria haft namnsdag. Men i en del av Sverige har även en trikolor hissats.

Republiken Jamtland som innehåller delrepublikerna Jämtland, Härjedalen och Ravund firar sin nationaldag den 12 mars och det är också flaggdag. Republiken är, för att citera Wikipedia, ”ett humoristiskt kultur- och marknadsföringsprojekt bildat 1963 på initiativ av främst Yngve Gamlin som utropade sig till den förste presidenten. Republiken har såväl historiska som regionalpolitiska inslag.”

Hur som helst firas republiken och flaggorna är vanliga i regionen. Jag har själv stått på torget i Östersund med en flagga i handen och sett tusentals jämtar skråla Jämtlandssången för fulla halsar. Och överallt vajade den blåvitgröna flaggan i luften.

Det har funnits en Jämtlandsflagga tidigare, på 1500-talet, men ingen vet hur den såg ut. Dagens flagga uppfanns 1983 av Bo Oscarsson och Kent Backman. Det är medvetet inte en korsflagga för att särskilja sig från övriga nordiska flaggor. Dessutom har republiken Jamtland anor som går tillbaka till tiden innan kristendomen kom till landet. Det blå fältet symboliserarden blå himlen över Jämtland. Det vita fältet står för de vita fjällen i Härjedalen och det gröna fältet representerar de gröna ängarna och skogarna i Ravund. I det vita fältet finns det jamtska sigillet som faktiskt har anor från 1200-talet.

Det finns flera egna flaggdagar för Jamtlands flagga där nationaldagen anses vara den viktigaste. Intressant är att flaggan får hissas dygnet runt till skillnad mot den svenska flaggan.

Läs hela officiella historien om Jamtlandsflaggan!

Källa

Wikipedia om Jamtlands flagga

Storsjöyran om Republiken Jämtland

Befrielserörelsens Jamtlands facebooksida

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s