Är Ukrainas flagga en hyllning till Sverige?

Ukrainas flagga
Ukrainas flagga

Det har gått lite drygt 300 år sedan Karl XII körde Sveriges stormaktstid i botten. Slaget vid Poltava är den största svenska förlusten någonsin. Men det viktigaste är inte alltid att vinna, det är att kämpa väl. Så tycker uppenbarligen ukrainarna som inte glömt det svenska försöket att trycka tillbaka Ryssland som försökte expandera västerut.

De ukrainska kosackerna kämpade sida vid sida med svenskarna och än idag pratas det tydligen om de svenska vännerna som gjorde sitt bästa. Det finns till och med de som påstår att Ukraina valde blått och gult som sina färger på flaggan som en hyllning till de svenska hjältarna.

Blått och gult innan Sverige kom på besök

Faktum är att blått och gult var Kievrikets färger redan 1000 år innan Karl XII marscherade in i landet. När kristendomen kom till området behölls färgerna. Det finns kyrkliga fynd från 1200-talet efter mongolinvasionen som visar att blått och gult var vanligt i trakten och på 1600-talet använde de ukrainska kosackerna blå baner med gyllene motiv.

Så det fanns alltså lite blågul historia redan innan svenskarna gjorde entré, men det finns ju inget som säger att vi inte var en bidragande orsak när blått och gult blev officiella ukrainska färger 1848. I slutet av första världskriget fick Ukraina den tvådelade flaggan när de bildade en självständig stat första gången 1917. Under några år upplöstes och återskapades staten flera gånger innan den blev sovjetisk delrepublik 1922.

60 år med röd sovjetisk flagga

Under andra världskriget ockuperades landet av Tyskland. Under ockupationen använde ukrainarna den blågula flaggan som sin symbol men när Sovjetunionen återtog makten 1944 förbjöds flaggan. Sedan följde nästan 60 år med sovjetisk röd flagga innan Ukraina återigen blev självständigt 1992 och den blågula flaggan togs tillbaka. Idag symboliserar det blåa himlen och det gula de gyllene fälten i landet.

Ukrainas flagga som sovjetisk republik
Ukrainas flagga som sovjetisk republik

Ingen vet med andra ord om myten att de svenska krigarna gav färg åt Ukrainas flagga är sann eller inte. Men med tanke på många andras otroliga historier framstår den ju som realistisk. Lite storhetsvansinne har ju ingen dött av, fråga bara Karl XII…

Källa

Ukrainas flagga på Wikipedia

Ukrainas historia på Wikipedia

Flags of the world

2 reaktioner till “Är Ukrainas flagga en hyllning till Sverige?”

  1. Flaggan är ingen hyllning till Sverige. Kosackerna har alltid använt sig av gul och blå flaggor. Det första dokumenterade datum i Ukrainas historieböcker är från 1409-1411 då kosackerna hade ett stort krig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s