Lär dig se skillnad på Rumänien och Tchads flagga

Det finns en hel del flaggor i världen som liknar varandra. Men Tchad och Rumäniens är ändå de som ställer till mest huvudbry, till och med för flaggnördar som mig. Deras flaggor har samma proportioner, samma färger i samma ordning. Båda flaggorna har den franska trikoloren som förebild. Men det finns faktiskt en skillnad.

Olika blå färger

Den blå färgen har på något sätt blivit lite ljusare på Rumäniens flagga. Det är inte mycket, den har Pantone 280c jämfört med Tchads som har Pantone 281c. Skillnaden är så liten att den lätt kan förväxlas på en felinställd datorskärm, eller vid ett sämre tryck. Förmodligen finns det många som dessutom trycker fel blå färg av okunskap. Men om du ser flaggorna bredvid varandra och den ena ser ut att ha ljusare blå färg ska det alltså vara Rumäniens.

Men om jag inte har flaggorna bredvid varandra då?

Ja då gäller det att veta vilken blå färg nåt annat i närheten har. Till exempel har Brasilien och Storbritanniens flaggor samma blåa färg som Rumänien. USA och Thailand har samma som Tchad. Men som du ser på bilderna stämmer det inte alltid. Alla de här flaggorna är tagna från Flags of the worlds hemsida.

Rumänien, Storbritannien och Brasilien
Rumänien, Storbritannien och Brasilien
Tchad, USA och Thailand
Tchad, USA och Thailand

Observera att ingen av flaggorna har samma blåa färg som Frankrike, den ska nämligen vara ännu mörkare än både Rumänien och Tchads!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s