Flaggbloggen önskar god jul!

Flaggbloggen önskar god jul med att utse de tre mest juliga nationsflaggorna i världen.

1. Libanon

Libanons flagga
Libanons flagga

Röd och vit med ett grönt träd i, det är svårslaget i detta sammanhang. Trädet är visserligen ingen gran men ett cederträd är ändå inte långt ifrån. Cederträdet har både lokal geografisk och kristna kopplingar. Flaggan antogs i december 1943 och de här två skisserna anses ligga till grund från flaggan. Min åsikt är att de ser ut att vara en julklappsteckning från någon ministers barn…

2. Marocko

Marockos flagga
Marockos flagga

En röd och grön flagga med en stjärna, det känns verkligen juligt! Tittar du lite närmre ser du i och för sig att stjärnan är ett pentagram med fem uddar och alltså symboliserar islam. Den gröna färgen är även den en symbol för islam. Den röda färgen anknyter till arabländerna runt Röda havet som ofta använder rött i sina flaggor.

3. Vitryssland

Vitrysslands flagga
Vitrysslands flagga

Det var knallhårt om tredjeplatsen men till slut bestämde jag mig för Vitryssland. Den har alla tre ”julfärgerna” rött, vitt och grönt samt ett hemvävt mönster som jag tycker ser lite juligt ut. Extra juligt blir det om du flaggar enligt tradition på guldfärgad stång. Flaggan har varit omstridd och ofta används den gamla flaggan av motståndsgrupper i landet. Det har även höjts kritik mot folkomröstningen som ledde till flaggbytet 1995.

Kom gärna med förslag om du tycker det är någon annan flagga som borde fått plats på listan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s