Sydafrikas flagga speglar Mandelas vision

När jag i fredags gick till jobbet slängde jag som vanligt en blick på Sydafrikas flagga som vajar utanför ambassaden på Kungsholmen. Det var grått, regnigt och flaggan hängde på halv stång. Dagen innan hade Nelson Mandela avlidit, 95 år gammal.

Sydafrikas flagga
Sydafrikas flagga

Dagens sydafrikanska flagga infördes i april 1994 efter att Mandela blivit vald till president. Den är framtagen av Frederick G. Brownell (som dessutom designat Namibias flagga). När Mandela blev president talade han mycket om försoning och att ena befolkningen. Detta återspeglas också i flaggan.

Färger och utformning

Flaggans utformning med ett liggande Y symboliserar att det gamla och nutiden möts. Det kan även tolkas som att alla olika etniska grupper som finns i landet möts i ett enat land. Flaggan är tillsammans med Sydsudan den färggladaste nationsflaggan i världen om man bortser från emblem och liknande.  Den har sex olika färger, rött, blått, vitt, grönt, svart och gult. Även färgerna ska påminna om försoning och landets historia.

Rött, blått och vitt är hämtat från Storbritanniens Union Jack och Nederländernas flagga, två länder som minst sagt haft stor del i Sydafrikas historia. Dessutom var det dominerande färger i den förra flaggan, även om rött var utbytt mot orange i den. Svart, grönt och gult kommer från African National Congress (ANC) och Pan-African Congress (PAC) flaggor.

Den gamla flaggan

Innan dagens flagga antogs hade landet haft en annan flagga sedan 1928. Den byggde på en historisk nederländsk flagga som kallas Prinsenvlag och det ska ha varit den flaggan Jan van Riebeeck hissade när han steg i land där nuvarande Kapstaden ligger år 1652. I det vita fältet finns dessutom tre flaggor som skulle symbolisera landets olika delar. Det var Union Jack för Kapprovinsen och Natal som var brittiska kolonier, Oranjefristaden och Transvaals flaggor som representerade de två tidigare självständiga kronkolonierna och sedermera provinserna där de flesta boerna bodde.

Den uppmärksamme noterar att Union Jack är spegelvänd. Det beror på att flaggorna inte bara är uppradade bredvid varandra. Tanken är att Storbritanniens och Transvaals flagga ska ses som att de hänger på flaggstänger på varsin sida om Oranjefristadens flagga.

Sydafrikas flagga 1928-1994
Sydafrikas flagga 1928-1994
Union Jack
Union Jack
Prinsenvlag
Prinsenvlag

I sista minuten

Dagens flagga togs alltså fram för att symbolisera förändringen som skedde i landet i början av 1990-talet och tanken var att den skulle premiärhissas på valdagen 27 april 1994. Från början hölls en tävling där alla fick skicka in förslag på en ny flagga. Trots över 7000 förslag var det inget som ansågs tillräckligt bra. Efter det gav man uppdraget till olika designbyråer men de lyckades inte heller ta fram något tillräckligt bra förslag. Tiden blev alltmer knapp för att hinna klart till dagen då flaggan skulle lanseras.

Till slut fick alltså Brownell uppdraget att snabbt fixa en tillfällig flagga så att de skulle ha något att flagga med på valdagen. Flaggan tillkännagavs endast en vecka innan valdagen vilket förmodligen resulterade i både många magsår och övertidstimmar för landets flaggtillverkare.

Flaggan blev en stark symbol för det nya Sydafrika och två år senare skrevs flaggan in i konstitutionen som landets officiella flagga.

Källor

SouthAfrica.info

Southern African Vexillological Association (SAVA)

Wikipedia

Flags of the World

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s