Flaggning på FN-dagen

I dag har det funnits all anledning att flagga. Dels så fyller min mormor år, men de flesta som flaggar har nog FN-dagen i åtanke. FN grundades för exakt 68 år sedan och två år senare antogs FN-flaggan. I Sverige, Finland och Danmark är det officiell flaggdag och i Costa Rica är det till och med en allmän helgdag!

FN-flaggan (Wikimedia Commons)
FN-flaggan (Wikimedia Commons)

FN-dagen är den enda flaggdagen i Sverige då det är brukligt att flagga med en annan flagga än den svenska. Men trots att det är valfritt om du vill flagga med den ljusblåa FN-flaggan eller Sveriges blågula väljer de flesta den senare. Förmodligen på grund av de helt enkelt inte har någon FN-flagga till hands.

FN-pin (un.int)
FN-pin (un.int)

FNs flagga grundar sig på deras emblem som ritades av Donal McLaughlin inför FN-konferensen i San Fransisco 1945 när FN grundades. Då visste han nog inte hur stor emblemet skulle bli, uppdraget var nämligen att rita en logo till en pin. Det första var kartan annorlunda eftersom den utgick från Nordamerika. När emblemet sedan blev officiellt ett år senare vreds kartan så att det blev en bättre balans mellan öst och väst samtidigt som alla länder fick plats, södra Sydamerika hade tidigare varit utanför kartan.

Den blå färgen i emblemet valdes eftersom blå ansågs vara motsatsen till rött som sågs som krigets färg. Rött är för övrigt den vanligaste färgen på världens alla nationsflaggor och i många fall symboliserar det just frihetskamp och offer.

Det finns en hel del flaggor i världen som har påverkats av FNs flagga. Några exempel med tydliga paralleller är Somalia och Mikronesien. Men även Turkmenistan har lite subtilt fått in FN-flaggans olivkvistar i bården.

Källa

Flags of the world

Wikipedia

FN

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s