Österrikes flagga är en smutsig tröja

Österrikes flagga har anor från 1100-talet och är med andra ord jämngammal med Dannebroge som ofta räknas som världens äldsta flagga. Båda är rödvita men legenderna skiljer sig åt. Medan Danmarks fana ska ha tillverkats med gudomlig kraft var österrikarna lite mer jordnära. De flaggar egentligen med en skitig tröja. 

Österrikes flagga (Wikimedia Commons)
Österrikes flagga (Wikimedia Commons)

Året var 1191 och platsen Acre i nuvarande Israel. Som så många andra vid denna tid befann sig hertig Leopold V på korståg. Leopold var hertig av Österrike och under en strid ska hans vita tunika blivit helt röd av blod. I stridens hetta försvann hans flagga och då bestämde han sig för att ta av sig den blodiga tröjan och hissa den för att samla sina trupper. Eftersom han hade ett bälte på sig hade det blivit en vit rand på mitten av plagget.

Efter denna händelse började färgerna användas i huset Babenbergs vapen, som hertig Leopold tillhörde. I slutet av 1200-talet tog huset Habsburg över styret i Österrike och då var det gult och svart som gällde fram till mitten av 1800-talet då dubbelmonarkin Österrike-Ungern skapades. Dubbelmonarkin upphörde efter första världskriget och då återtog Österrike den rödvita flaggan. Flaggan har använts sedan dess med undantag för åren under andra världskriget.

Huset Habsburgs flagga (Wikimedia Commons)
Huset Habsburgs flagga (Wikimedia Commons)
Österrike-Ungerns flagga (Wikimedia Commons)
Österrike-Ungerns flagga (Wikimedia Commons)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s