Stjärnbaneret – under ständig förändring

I veckan var den amerikanske presidenten mr Obama på besök i Stockholm. Många försökte få en skymt av honom men de flesta fick nöja sig med att se oräkneliga amerikanska flaggor viftandes bland människor eller vajandes i vinden utanför alla ställen presidenten besökte. Den amerikanska flaggan är så vanligt förekommande på alla tänkbara ställen att många nog tar den för given. För ur flaggsynpunkt är den en intressant flagga som haft stort inflytande över hela världen. 

Dagens amerikanska flagga (Wikimedia Commons)
Dagens amerikanska flagga (Wikimedia Commons)

USAs flagga är vad jag vet den enda flaggan som uttryckligen är under ständig förändring. Nu har det visserligen gått ett halvt sekel sedan något hände men skulle USA få en till delstat så kommer flaggan utökas med ytterligare en stjärna nästkommande nationaldag. Det låter kanske otroligt, men de verkar ju inte helt ovilliga att attackera nya territorier runt om i världen när de känner för det. Nog talat om politik.

Grand Union flag (Wikimedia Commons)
Grand Union flag (Wikimedia Commons)
Brittiska Red Ensign 1707-1801 (Wikimedia Commons)
Brittiska Red Ensign 1707-1801 (Wikimedia Commons)

Den första versionen av USAs flagga ska ha hissats på nyårsdagen 1776 och kallas the Grand Union Flag. Den innehöll dåvarande brittiska flaggan i övre inre hörnet. Faktum är att Grand Union Flag är väldigt lik den brittiska handelsflaggan the Red Ensign som användes till sjöss vid denna tidpunkt. Den enda skillnaden är att vita band lagts till i det röda fältet.

Den första officiella amerikanska flaggan (Wikimedia Commons)
Den första officiella amerikanska flaggan (Wikimedia Commons)

Drygt ett år senare kom i alla fall den första officiella amerikanska flaggan och då hade man bytt ut den brittiska flaggan mot 13 stjärnor i ett blått fält. Innan seklet var över hade två stater till anslutit sig till unionen och flaggan hade då utökats med två stjärnor och två ränder. Vid den här tidpunkten började flaggan kallas the Star-Spangled Banner (Stjärnbaneret), vilket också är namnet på USAs nationalsång som skrevs 1814. Ett annat känt namn på flaggan är Old Glory.

USA fick sin flagglag 1818 och då bestämdes också att antalet ränder skulle återgå till 13 för att symbolisera de ursprungliga staterna. Ett smart beslut kan vi säga med facit i hand, för jag tror ingen hade velat ha en flagga med 50 pyttesmala ränder. Sedan dess har flaggan varit sig lik förutom att antalet stjärnor utökats till dagens 50. Det ska faktiskt redan finnas förberedda designer för flaggor med upp till 56 stjärnor. Skönt att veta att de är förberedda ifall de plötsligt skulle råka vinna flera krig inom kort tid.

Fram till 1912 fanns inga angivelser för proportioner och framför allt var det inte fastställt hur stjärnorna skulle vara uppradade i sitt fält. Det var helt enkelt upp till varje flaggmakare hur flaggan skulle se ut. Då bestämdes att de femuddiga stjärnorna ska vara stående med en udd rakt uppåt i sex horisontella rader med åtta stjärnor i varje. När nya stater och därmed stjärnor har tillkommit har uppställningen så klart ändrats.

Att använda stjärnor på detta sätt var unikt för den amerikanska flaggan när den skapades och den har varit en förebild för många flaggor. Idag finns flera exempel där stjärnor och andra symboler representerar öar, delstater och kulturella eller geografiska skillnader i landet.

Liberias flagga (Wikimedia Commons)
Liberias flagga (Wikimedia Commons)

Även ränderna återfinns på liknande sätt i många flaggor och Stjärnbaneret måste klassas till en av de mest inflytelserika flaggorna i världen. Liberia och Malaysia är de två tydligaste exemplen men det finns förmodligen många flaggmakare som haft den amerikanska flaggan i bakhuvudet på något sätt när de skapat nya flaggor.

Jag har tyvärr inte lyckats ta reda på varför färgerna rött, vitt och blått valdes från första början. Det är hur som helst allmänt vedertaget att färgerna inte hade någon speciell symbolik från början. Däremot finns färgerna med i riksvapnet ”the Great Seal” som infördes 1782, alltså fem år efter den första officiella flaggan. Då fastställdes att rött står för hårdhet och mod. Vitt står för renhet och blått står för presidenten, vaksamhet och rättvisa.

ABC News gjorde en sammanställning inför den amerikanska flaggans dag den 14 juni för några år sedan där det framkommer att 95 procent av alla amerikanska flaggor tillverkas i USA. Mexiko ska vara det land som importerar flest flaggor och när den amerikanska militären viker ihop flaggan görs det i 13 steg där varje steg har en egen betydelse.

Källa

Boken ”Hela världens flaggor”. Skriven av Brian Johnson Barker

Flags of the world

usflag.org

ABC News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s