Nazistflagga i journalfilm förvirrade

När Svt Västnytt nyligen visade en journalfilm från Göteborg år 1936 skymtade en nazistflagga i förgrunden. Flaggan antogs först vara tysk men Pontus Forslund på Göteborgs stadsmuseum hörde av sig till Svt för att berätta den verkliga historien om flaggan.

Flaggan var blå med ett gult hakkors och tillhörde Svenska Nationalsocialistiska Partiet som leddes av Sven Olov Lindholm. Anhängarna kallades därför ”Lindholmare”. Partiet bytte 1938 namn till Svensk Socialistisk Samling och då bytte de även flagga.

Jag kan tänka mig att det är vanligt att liknande misstag begås då och då när det handlar om gamla filmer och bilder. Inte nog med att det saknas färg, ibland återges färgerna fel på gamla bilder. Till exempel skulle man lätt kunna tro att svenska flaggan var gul med blått kors vid första anblicken av många bilder från förra sekelskiftet. Men det beror på att det då användes ortokromatisk film som var känslig för bland annat blått och gult vilket resulterade i att den blå färgen blev väldigt ljus medan gult blev mörkt.

Källa

Svt Västnytt

Wikipedia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s