Hur den finska flaggan seglade upp på land

Ni som följer flaggbloggen har säkert noterat att jag de senaste dagarna befunnit mig i den finska skärgården. Därför känns det logiskt att veckans nationsflagga är just den finska. Denna gång har jag gjort lite mer research än vanligt eftersom jag insett att bloggen har en hel del besökare från just Finland. Här följer historien om hur den finska flaggan seglade upp på land och blev officiell nationsflagga.

Finlands flagga (Foto: Wikimedia Commons)
Finlands flagga (Foto: Wikimedia Commons)

Medan Finland tillhörde Sverige och Ryssland hade de faktiskt ingen egen flagga. Däremot hade de ett eget vapen, det gula lejonet på röd bakgrund, och det användes som flagga ibland. När den finska nationalsången spelades första gången vid en vårfest utanför Helsingfors i mitten av 1800-talet hissades studentkårens flagga som bestod av storfurstendömets vapen på vit botten.

Gult och rött eller blått och vitt?
Det här var startskottet på en diskussion om en egen finsk flagga och författaren Zacharias Topelius var en central figur i debatten. Eftersom frågan inte fick diskuteras i lantdagen (Finlands ”parlament”) hölls debatten i finska tidningar istället. En viktig fråga var vilka färger som skulle användas, rött och gult eller vitt och blått.

Finlands första flagga (Foto: Wikimedia Commons)
Finlands första flagga (Foto: Wikimedia Commons)

Samtidigt som denna debatt startade hade röster höjts för att de finska fartygen skulle få en egen flagga eftersom de ibland blev anfallna av Rysslands fiender. Alexander II som var rysk tsar och storfurste av Finland godkände 1861 att nyländska jaktklubbens fartyg använde en vit flagga med blått kors och Nylands läns vapen i övre hörnet. Året därpå godkändes att andra båtklubbar och segelföreningar använde en likadan flagga där länsvapnet byttes ut.

De blåvita båtklubbsflaggorna hade förmodligen stor påverkan på debatten om en egen finsk flagga och Topelius hissade till exempel en blåvit flagga med det finska lejonet på vid en seglingstävling i Marstrand 1862. Under många år hissades ett flertal olika sorters flaggor runt om i Finland, ofta var det nog båtklubbsflaggorna som hissades även på land.

En officiell flagga
När Finland sedan blev självständigt 6 december 1917 hissades först den gamla röda flaggan med det gula lejonet. Men i bakgrunden hade arbetet med en ny flagga redan börjat. En flaggkommitté hade tillsatts två dagar tidigare och bara två dagar efter självständigheten hade ett förslag tagits fram.

Men förslaget som lämnades till riksdagens utskott var en röd flagga med det finska vapnets gula lejon. Utskottet var inte nöjda, de ville ha en blåvit flagga och i slutet av maj året därpå godkändes en blåvit korsflagga med det finska vapnet i mitten av korset som statsflagga och en nationsflagga utan vapnet. Konstnärerna Eero Snellman och Bruno Tuukkanen låg bakom skissen till den nya finska flaggan som alltså påminde väldigt mycket om de båtklubbsflaggor som använts under många år.

Båtklubbsflaggorna finns kvar
Finland är ett av få länder i världen som har lagstadgat att båtklubbsflaggor kan användas istället för nationsflagga till sjöss. För att särskilja båtklubbsflaggan från nationsflaggan är det ett vitt kors i det blåa korset. När den finska flaggkommittén gallrade bland landets officiella flaggor 1978 var det nära att båtflaggan tappade sin status. Men påtryckningar gjorde att man skrev in en paragraf i lagen som gav fritidsbåtarna möjlighet att föra specialflaggan på nationsflaggans plats.

Nylands jaktklubbs flagga idag (Foto: NJK)
Nylands jaktklubbs flagga idag (Foto: NJK)

Den officiella finska flaggan har proportionerna 11×18 och det vita sägs stå för snön och det blåa står för vattnet i ”de tusen sjöarnas land”. I Finland räknas midsommardagen som den finska flaggans dag vilket betyder att den inte infaller samma datum varje år.

Källa

Lag om Finlands flagga

Finlands utrikesministerium

Finland inrikesministerium

Finlands honorära generalkonsulat

Presidentti.fi

Åländska segelsällskapet

De nordiska Riksarkivens heraldiska verksamhet

Flags of the world

Världens flaggor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s