Flaggbloggen seglar ut till havs

Ikväll ger jag mig ut till havs för att imorgon anlända de tusen sjöarnas land. Jag ska tillbringa den kommande veckan i finska skärgården, men ni kan vara lugna, hemsidan kommer uppdateras. Jag har förberett en artikelserie, och vad skulle passa bättre än att presentera de olika signalflaggorna som används till sjöss? Signalflaggorna har samma betydelse över hela världen vilket också passar bra i detta sammanhang.

En av de tidigaste berättelserna om signalflaggor är den om Theseus. Han var son till Aigeus som var kung av Athen. Han seglade iväg på ett skepp med svarta segel mot Kreta för att förgöra monstret Minotaurus som regelbundet krävde unga män och kvinnor för att sedan sluka dem. Theseus och Aigeus hade kommit överens om att ifall monstret besegrades skulle Theseus återvända med vita segel på sitt skepp. Efter några veckor såg Aigeus skeppet återvända vid horisonten men det hade svarta segel. Han blev så besviken att han tog sitt liv. Problemet var bara att Theseus faktiskt hade besegrat monstret, han hade bara glömt att byta segel.

Så håll gärna utkik efter flaggor och signaler när du vistas i skärgården eller ute till havs, men tänk efter en extra gång innan du gör ett livsavgörande beslut på grund av en flagga…

Källa

Boken ”Hela Världens Flaggor” av Brian Johnson Barker. Richters Förlag AB 2005

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s